27 Oktober 2011

RESEPI KERABU PUGAGA ( pucuk paku +pegaga).. )


Salam....

menjak dua menjak ni sy rerajin la pulak nak try resepi-resepi ni...selalunya mak sy yg buat kat kg..tp bila lama dah tak buat terasa pulak nak makan so...apalagi ajak cik abang gi pasar dah sambar bahan-bahan yang fresh...buat nya pun senang jer..semudah ABC..

Bahan-bahannya

2 ikat pucuk paku pakis dan sedikit daun pegaga ( celur jer sekejap)

sedikit kelapa parut yg putih (untuk digaul bersama bahan-bahan yg ditumbuk)

bahan bahan perasa

4 cm buah cekur

3 biji bawang putih

5-10 biji cili padi ( @ikut suka )

sedikit ikan bilis

sedikit gula

sedikit garam

(semua bahan -bahan perasa di atas digoreng dan ditumbuk)

-bila dah siap bahan-bahan yg dan ditumbuk tadi ambil kelapa parut tadi dan gaulkan

-lepastu ambik daun pegaga dan daun pucuk paku yg telah dicelur tadi, pun gaulkan juga


DAH SIAP BOLEHLA DI MAKAN DENGAN NASI PANAS ...boleh juga guna daun-daun lain, letak sotong ke..kerang ke pun sedapp..MEMANG BESTTTT...

SELAMAT MENCUBA...

5 ulasan:

ashra berkata...

sedapnye...belum pernah try wat kerabu lagi..
leh try ni..hehe

Mama Farris berkata...

silala try cik ashra..


memang meletop...


mak mertua lalu pun tak sedar..

Kak Aya berkata...

memang sedap kalau makan dengan nasi panas dan ikan goreng.

habie berkata...

wah kera'u.. enak tenan..

Tanpa Nama berkata...

sangat menarik, terima kasih