20 Disember 2010

Aku dan Orkid ...

Salam kengkawan..
Banyaknya aktiviti nak buat musim cuti sekolah ni..time cuti ni la baru ada masa nak mula kan
hobi-hobiku yang terbelangkai..hari sekolah sibuk ngan aktiviti skolah...sesuai dengan minat
aku pada alam sekitar eloklah kiranya aku meneruskan minat dengan menanam pokok ..menghijau kan bumi............biar HIJAU....HIJAU .............
Masa kat kampung tuhari pun sempat aku menanam beberapa baris serai kat depan umah
abahku di Kluang..mintak-mintaklah tumbuh menghijau...bole meniaga serai lak..ha..ha..
Pas tu sempat la memungah pot-pot mak aku untuk menanam pelbagai jenis bunga..
mak aku tumpang sekaki tanam daun sup , daun bawang...macam-macamla..
kata mak mintak-mintak tak banjir taun ni klo tak abis projek kita...he..he..
Kg aku klo banjir bukan takat paras lutut tapi para bumbung umah..maklumlah umah depan sungai...
Masa MAHA tuhari sempatla aku meninjau bunga-bungaan..
Aku mmg tak bole tahan tengok bunga orkid..pada aku bunga ni simple tapi unik..macam aku la...:P
So aku sambarla beberapa anak orkid....nak bli yang besar mahal sangat laa..
Bli gak baja ngan tanah dier skali...kata tokey gerai siram 3 hari skali ..baja seminggu sekali..kita
tengok jer la tangan aku ni sejuk ke panas..
so lets enjoy the pics..

Banyaknyer pokok orkid...kelabu biji mata nak pilih..
aku rasa nak bli semua jer..

Cantikk...


Kata tuan gerai orkid yang aku bli warna ni..tp tak tau keluar kaler apa...
cantik kann..



Ni pun..Santeknya warna orkid purple putih nih..grrram...


Haaa..nilah orkid yang aku bli

baby orchid mcm nak mati jer...tak cukup bulan kott..




Yang ni macam sihat jer..

Nampak mcm nak idup..tengok jer laa..

So pada kengkawan yang ada hobi tanam-tanam pokok maila share-share cara nak jaga orkid ni..
Daaa...:)

3 ulasan:

:: noremy anak rahmat :: berkata...

blogwalking & follow...

meh la jenguk blog comey kita.. (^_^)

(tgk blog akak through blog k.yat..)

K-Baby berkata...

Hi Mommy,
Let's win cute slogan tees for your kids in conjunction with our blog launch!
mykedaibaby.blogspot.com

MOH KEMBARA berkata...

Salam dari Istanbul! Weh rajin Mama layan bunga. Akak layan dapur jer. Bunga gantung pun jiran sebelah rumoh jaga sementara akak takder nih! Mutlu Yilbasi 2011 Mama!